Web del poble d'Ariany on trobareu notícies del poble, esdeveniments, fotos i vídeos de les festes del poble...

Ariany

Història del poble

Ariany és un petit i bonic poble del pla de Mallorca, situat entre Petra i Maria de la Salut.

Els primers pobladors d’Ariany daten d’èpoques tan remotes com la pretalaiòtica. De l’època romana i musulmana no se conserven molts restes, però es sap que a l’època musulmana era anomenat Alqueria Arian, d’on li ve el nom.

En el repartiment de Mallorca després de la Conquesta les terres d’Ariany van correspondre al rei Jaume I el qual ho donà a Bartomeu d’Aulona.

Molts anys més tard va ser anomenat marquesat, el títol fou concedit el 1717 a Marc Antoni Cotoner i Sureda, successor de la seva mare Magdalena Sureda en el senyoriu d’Ariany. El títol va ser lliurat per Felip V com a premi a la seva fidelitat durant la Guerra de Successió. El 1744 el nou marquès va fer dur la imatge de la Mare de Déu d’Atotxa, la qual substitueix a la Nostra Senyora de les Neus, des de llavors les festes patronals es celebren el darrer cap de setmana d’agost.

Un altre fet que cal destacar en la història del poble d’Ariany, és la seva independència com a llogaret de Petra l’any 1982. El projecte de segregació fou intentat ja l’any 1949 i durà fins el 1953, però fou desestimat pel consell de ministres. Va ser ja a l’any 1979 on Ariany presentà una sola candidatura a l’ajuntament de Petra, AVIA que oficialment volia dir “Asociación Vecinal de Independientes de Ariany”, però que en realitat significava “Ariany Vol Independència Absoluta”. Aquesta candidatura va aconseguir tres regidors més un independent de Petra. El 1980 es presenta el projecte de independència, la resposta de l’Ajuntament fou favorable, i fou aprovat a l’Ajuntament de Petra dia 7 de Juliol de 1981, i l’aprovació definitiva va ser publicada al Boletín Oficial del Estado dia 30 de juliol de 1982. Des d’aquell moment la festa de la independència es celebra cada any el darrer cap de setmana de Juliol.

Ha plogut molt des de llavors ençà, però cal ressaltar un fet bastant recent, com la realització de la primera fira nocturna de mostra gastronòmica i empreses del poble, el 31 de juliol del 2004, des de llavors es celebra cada any el darrer dissabte de juliol, com un acte més de les festes de la independència.

Mapa del poble


Mostra un mapa més gran